Ψυχρές οροφές κατοικιών

Η εφαρμογή ψυχρών υλικών σε δώματα, νεόδμητων ή παλαιότερης κατασκευής κτηρίων, είναι μια παρέμβαση οικονομικά προσιτή και εύκολη στην εφαρμογή που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και χρημάτων, προσφέρει καλύτερες συνθήκες θερμικής άνεσης, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον. Συνίσταται στην κάλυψη της οροφής με σύγχρονα και πιστοποιημένα υλικά (όπως επικαλύψεις, μεμβράνες, κλπ.) που έχουν την ιδιότητα να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, αντί να την απορροφούν, και να κρατούν την οροφή δροσερή κάτω από τον ήλιο.

Μια συμβατική, σκουρόχρωμη οροφή, που βρίσκεται κάτω από τον ήλιο, απορροφά μεγάλα ποσά θερμότητας με αποτέλεσμα να αναπτύσσει επιφανειακές θερμοκρασίες της τάξεως των 65 -70°C, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η θερμότητα αυτή μεταφέρεται στο εσωτερικό του κτηρίου με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών θερμικής δυσφορίας και την αύξηση των αναγκών για ψύξη.  Αντίθετα, μια λευκή ή ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, ανακλά έντονα την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφά λιγότερη θερμότητα, παραμένοντας έως και 28-33°C πιο δροσερή συγκριτικά με τη συμβατική οροφή.  Αποτέλεσμα μιας τέτοιας «ψυχρής οροφής» είναι να μειώνεται η ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται στο κτήριο, και να διατηρείται έτσι μια πιο δροσερή και σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Η εφαρμογή σύγχρονων ψυχρών υλικών, με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές, οδηγεί σε σημαντικά οφέλη τόσο για τον ιδιοκτήτη/χρήστη του κτηρίου όσο και για το περιβάλλον.